D66 congres: géén verbod op onverdoofd slachten

Het 93e congres van D66 in Utrecht heeft zaterdagmiddag 28 mei met een overdonderende meerderheid een motie aangenomen tegen het wetsvoorstel-Thieme van de Partij voor de Dieren. De leden van D66 vinden een verbod neerkomen op inperking van godsdienstuitoefening.

Met 395 (van de 575 stemmen) vóór de motie, floten de leden de eigen Tweede Kamerfractie – die eerder aankondigde voor het verbod op onbedwelmd slachten te zijn – hard terug.

De motie, die was voorbereid door D’66 medewerkers Anita van Rootselaar en Brigitte Wielheesen van D66 Gelderland werd ingebracht door de afdelingen Arnhem/Nijmegen en Wageningen van de JongeDemocraten, de jongerenafdeling van de partij. Zij hielden de afgelopen week in Nijmegen al een discussieavond over ritueel slachten, waar rabbijn Lody van de Kamp een vlammend betoog voor de godsdienstvrijheid en het behoud van de kosjere slacht hield.

Leo de Groot (PvdD): ”Als ik ooit vlees zou eten, dan zou het alleen kosjer geslacht vlees zijn”.
Jonge Democraten roepen TK-fractie op om zich tegen het verbod op kosjer slachten te keren. Sjechieta-verdedigers Rabbijn Lody van de Kamp (NIK) en Brigitte Wielheesen (D’66) spraken woensdagavond 25 mei op een discussieavond over het ritueel slachten georganiseerd door de JongeDemocratenArnhem-Nijmegen.

Het wetsvoorstel-Thieme dat onbedwelmd ritueel slachten wil verbieden, werd verdedigd door Leo de Groot, plaatsvervangend statenlid en werkgroepvoorzitter van de Partij voor de Dieren in Gelderland. De aanwezige D’66-jongeren wist hij echter niet te overtuigen.

Maar ook zelf gaf de Gelderse PvdD-er aan dat hij als vegetariër sympathie had voor het kosjere slachten. Na een uitleg door rabbijn Van de Kamp, reageerde De Groot dat als hij ooit vlees zou eten dat alleen kosjer geslacht vlees zou zijn. Op de vraag waarom dit dan toch te verbieden luidde het antwoord: ”De grote algemene slacht kunnen we niet verbieden, dan maar de veel kleinere halal en kosjer.”

Naar aanleiding van het debat dienen de JongeDemocraten op zaterdag 28 mei een APM (actueel politieke motie) in op het D66-congres waarin de Tweede Kamerfractie wordt opgeroepen zijn steun voor het wetsvoorstel-Thieme in te trekken.

(Overgenomen van www.kosjerslachten.nl)

Wat je wellicht ook interessant vindt..

Terugblik 2016

Assalamoe aleikum beste allemaal, Januari is een klassieke periode om stil te staan bij de activiteiten van het...

0 reacties