Zelf slacht organiseren?

14/03/2012

Groene Moslims krijgt steeds vaker de vraag om te helpen bij het verkrijgen van verantwoord halal vlees. We zijn heel blij dat de interesse in verantwoord consumeren toeneemt.

Wij moedigen moslims aan om zelf of met een aantal vrienden/familieleden/kennissen een boerderij in de buurt op te zoeken en zelf hun eigen dieren te laten slachten.

Om je op weg te helpen zelf je verantwoord halal vlees te organiseren hebben wij hieronder enkele adviezen op een rij gezet.

1. Een boerderij kun je bijvoorbeeld vinden via: Google Maps.

Je opent 2 schermen met google maps. Op het ene scherm voer je, bijvoorbeeld, de zoektermen ‘boerderij schapen biologisch’ in. Op het andere scherm voer je in ‘slachthuis islamitisch’. Je kunt ook andere zoektermen uitproberen.

De resultaten die je te zien krijgt vergelijk je met elkaar. Zo is het op deze manier zichtbaar waar de boerderij en het slachthuis ten opzichte van elkaar liggen, en kun je er ook voor zorgen dat de dieren niet over lange afstanden vervoerd hoeven te worden. Je ziet meestal ook de contactgegevens en website van het bedrijf.

Maak een lijst met geschikte boerderij-slachthuis-combinaties.

2. Je neemt contact op met de boer en vraagt welke producten zij leveren en tegen welke prijs. Hierbij is het belangrijk dat je voor vlees de prijs voor het gewicht weet nadat het dier geslacht en verwerkt is (het geslacht gewicht).

3. Wij raden sterk aan om zelf een kijkje te nemen. Voldoet de boerderij aan je eisen? Vraag eventueel een rondleiding aan en stel vragen. Dat kun je het beste voorbereiden door er iets over te lezen. Op onze website vind je leestips. Boeren vinden het vaak erg leuk om over hun bedrijf te vertellen. Wij organiseren zelf ieder jaar op zo’n boerderij een picknick met gezinnen, ook met kinderen.

4. Sommige dieren, zoals lammeren, moeten in een slachthuis geslacht worden. Het is erg belangrijk dat dieren niet over lange afstanden vervoerd worden. Vervoer is voor hen stressvol. Wij proberen zo dicht mogelijk bij de boerderij te blijven. Kippen kunnen soms op de boerderij zelf geslacht en verwerkt worden. Je kunt dat aan de boer vragen.

5. Maak duidelijke afspraken met alle partijen. Deze partijen zijn bijvoorbeeld: a. de boer, b. het slachthuis en c. de mede-bestellers.

Voorbeelden:
a. de boer: wanneer bereiken de dieren het slachtgewicht? Wanneer en hoeveel dieren kun je bestellen? Wat is de prijs per kilo van het geslacht gewicht? Kan de boer het dier naar het slachthuis vervoeren? Zijn hier kosten aan verbonden? Moet er een aanbetaling gedaan worden?

b. het slachthuis: wat zijn hun slachtdagen? Op welke tijden is het het minst druk, zodat de dieren zo min mogelijk hoeven te lijden onder drukte-stress? Wat zijn hun slachtprijzen? Kunnen ze het dier verwerken in bijvoorbeeld kleine stukken, gehakt, worst, of welke producten je ook wenst? Hoe wordt het dier geslacht en mag je zelf bij de slacht aanwezig zijn?

c. mede-bestellers, als je samen met anderen bestelt:

– Het product: het is echt belangrijk dat mensen weten wat ze mogen verwachten. Krijgen ze een heel schaap? Of wordt er gedeeld? Welke producten kunnen ze bestellen? Gehakt, worst? Of wordt het dier enkel in stukken geleverd?

– Hoe wordt het gedistribueerd? Kunnen ze het op het slachthuis of bij de boer ophalen? Wanneer, hoe laat en waar?

– Betaling: hoe wordt er betaald? Op wiens rekening wordt het geld gestort? Wanneer moet het geld uiterlijk binnen zijn? Wij raden aan om een schatting te maken en mensen van tevoren te laten betalen om de bestelling te plaatsen. Restbedragen kunnen later bijgestort of teruggestort worden.

Mocht je besluiten om op deze manier je eigen halal en verantwoord vlees te organiseren, dan raden wij je ook aan na te denken over zaken als vriesruimte. Sommige gezinnen schaffen speciaal een extra vriezer aan voor hun voorraden.

Ten slotte: hou het klein.

Dit zijn slechts enkele adviezen gebaseerd op onze eigen ervaring. Mocht je betere of aanvullende ideeën hebben, laat het ons weten.

Wat je wellicht ook interessant vindt..

Ramadanposter; gezegende Ramadan!

Ramadan staat voor de deur. We hebben wederom een Ramadanposter gemaakt, met een gebedstijdentabel. De printversie is...

0 reacties