PRojecten

Onze activiteiten zijn voornamelijk gestructureerd rond verschillende projecten, die veelal aangestuurd worden door projectgroepen of commissies. Op deze pagina delen we graag een overzicht van deze projecten. Wil je een bijdrage leveren aan deze projecten? Of heb je een idee voor een aanvullend project? Neem vooral contact met ons op!

Green Matters 

Om het bewustzijn van onze community over de klimaatcrisis te vergroten, organiseren we elke 6 weken Green Matters Meet-ups waarin een expert toelichting geeft over een specifiek onderwerp binnen het bredere thema van duurzaamheid. Daarnaast organiseren we ook Green Matters Workshops, waarin we praktisch aan de slag gaan of op bezoek gaan bij inspirerende of innovatieve mensen en ondernemingen. 

GreenIFtar  

Zijn onze iftars een onderdeel van het klimaatprobleem? Of dragen ze bij aan de oplossing? In onze samenwerking met GreenIftar proberen we zo veel mogelijk moskeeën, studentenverenigingen, islamitische organisaties en individuen te inspireren om duurzame iftars te organiseren. Door middel van verschillende campagnes en samenwerkingen proberen we het bewustzijn over de voetafdruk van onze iftars te vergroten, en geven we praktische tips om deze voetafdruk te verkleinen. Neem vooral contact met ons op als je geïnteresseerd bent in het organiseren van een groene iftar! Klik hier voor een overzicht van de partijen waarmee we hebben samengewerkt voor het organiseren van duurzame iftars. 

Groene Moskeë

In het Groene Moskee project werken we samen met verschillende moskeeën in Nederland om hen te ondersteunen duurzamer te worden. Hierbij kijken we naar de duurzaamheid van het gebouw (e.g. energiegebruik, isolatie) alsook naar het gebruik van het gebouw (e.g. waterverspilling, uitdelen van plastic waterflesjes, afval, voedselverspilling, duurzame events). Ook denken we graag mee met imams en active moskeeleden die meer aandacht willen besteden aan duurzaamheid en klimaatrechtvaardigheid in hun khutbahs en activiteiten. 

Kleding Kringloop 

In het kleding kringloop project is het onze intentie om bij te dragen aan een grotere bewustzijn over de negatieve impact van de kledingindustrie op het milieu en mensenrechten. Middels een online Facebookgroep en offline events faciliteren we de uitwisseling van tweedehands kleding in onze community. Daarnaast ondersteunen we lokale, duurzame ondernemers om hun duurzame alternatieven voor fast fashion onder de aandacht van onze community te brengen.   

wandelen

Elke eerste zaterdag van de maand organiseren we een maandelijkse wandeling in een natuurgebied in Nederland. Iedereen is welkom bij deze wandeling: moslims en niet-moslims in al hun diversiteit. Samen genieten we van de natuur en van de rust of juist de gezelligheid. Daarnaast organiseren we ook van tijd tot tijd thematische wandelingen. In deze wandelingen ligt een grotere nadruk op het reflecteren op de natuur als teken van God. Ook bij deze wandelingen is uiteraard iedereen welkom. 

Jannah

 In project Jannah hebben we onze handen in de aarde. Gezamenlijk leren we over het verbouwen van ons eigen voedsel. Jannah is het Arabische woord voor het Paradijs in het hiernamaals en betekent letterlijk ’tuin’. Door het planten van zaden in dit leven hopen we een positieve invloed te hebben ook op ons hiernamaals. We hopen gezond en duurzaam voedsel te oogsten in dit leven en goedheid in het hiernamaals. Uiteindelijk is het ons doel om een gezamenlijke (stads)tuin te hebben waar we als Groene Moslims community gezamenlijk kunnen zaaien, werken en oogsten.