Groene Moslim van de Maand: Ayoub Essabani

10/02/2022

Groene moslims zijn er van alle leeftijden. Als volwassenen kunnen we veel leren van kinderen in hun onbevangenheid en ontvankelijkheid voor de natuur. Daarom zetten we deze maand een jonge groene moslim in de spotlights: Ayoub! 

Ayoub van 11 leert me wat het verschil is tussen een salamander en hagedis, hoe je axolotl spelt en wat een geode is. Maar hij leert me ook nuchterheid en nuance, confronteert me met mijn eigen oordelen en laat zien hoe je je kan verwonderen over de natuur. Zijn enthousiasme is besmettelijk en hij stelt me net zo veel kritische vragen terug, die regenachtige middag aan de keukentafel in Harderwijk. Op tafel liggen prachtige mineralen in verschillende indrukwekkende kleuren en vormen.

Hoe is het allemaal begonnen Ayoub, deze interesse in fossielen en mineralen?

“Nou, vroeger in ons oude huis toen ik ongeveer 4 jaar oud was speelde ik heel veel buiten. Dan ging ik op zoek naar botjes van vogeltjes in de tuin. Maar ook op de zandvlakte van Beekhuizerzand – dat was vroeger een zee – vond ik wel eens iets. Daarmee zijn we een keer naar een museum gegaan en werd me verteld dat ik een fossiel had gevonden. Volgens mij was die eerste een ammoniet. Ik kreeg in dat museum ook een botje van een octopus. In groep 4 heb ik er toen een spreekbeurt over gegeven, waar ik een 9.5 voor heb gekregen! En sindsdien zijn alle andere jongens van de klas ook mineralen en fossielen gaan verzamelen.”

Waarom vind je fossielen en mineralen zo interessant?

“Nou gewoon.” Ik krijg geen antwoord op mijn vraag maar wel een zeer gepassioneerde uitleg over alle mineralen die op tafel liggen die hij één voor één door mijn handen laat gaan – want: “elke steen voelt anders!” “Ik heb steeds een andere lievelingssteen. Dit is een geode. Die steen komt uit Madagascar, die uit Oostenrijk en heel veel heb ik met mijn oom op de mineralenbeurs gehaald. Soms met mijn eigen zakgeld.” Hij rent naar boven om een selectie fossielen te halen: een trilobiet, een veer, barnsteen, versteend hout, een haaientand en een hagedis onder andere.

Dit zijn wel allemaal hele moeilijke woorden voor me Ayoub. Hoe weet je dit allemaal?

“Weet ik niet. Soms is er een kaartje bij en dat lees ik dan. En ik heb ook een boek. Ik heb misschien wel 30 haaientanden! En een schorpioen. Die versteende hagedis vind jij eng, maar dat is een hele tijd mijn lievelingsdier geweest.”

Je houdt dus ook van levende wezens?

“Ja nu is mijn lievelingsdier een kat. Ik wil graag een kat of een poes maar van mama mogen we geen huisdieren. Als ik de hagedissen vang, dan kijk ik ernaar en laat ze daarna weer vrij. Mijn favoriete vakantie was naar Sicilië en Spanje want daar hadden ze een zwembad maar ook heel veel hagedissen. Kijk – hij laat me een filmpje en foto’s zien op zijn moeders telefoon – dit zijn salamandertjes die ik laatst had gevangen. Volgens mij een axolotl. Ik laat ze vrij en hoef ze niet mee te nemen naar huis; ik kan er toch niets mee.”

Waar zou je graag naar toe willen voor je volgende vakantie?

“Madagaskar.  Ik wil in het echt in zo’n tropisch bos lopen. In Madagaskar heb je heel veel hagedissen en salamanders!”

Er worden heel veel bossen gekapt in de wereld. Wat vind je daarvan?

“Weet ik niet. Niet zo leuk eigenlijk. Iedere 2 seconden wordt er volgens mij een voetbalveld gekapt. Als ik iemand zou tegenkomen die dat doet? Ik weet niet waarom hij het doet, dus zou ik er niet zo snel iets van zeggen. Ik zou vragen waarom die het doet. Veel mensen daar leven ook in armoede. En dan denken ze, we hebben echt geld nodig en dan doen ze het misschien? Eigenlijk als je het niet leuk vindt is het ook raar dat je een houten tafel koopt! Volgens mij willen ze in 2030 daarmee stoppen en expres hier in Nederland bomen planten die ze wel kunnen omhakken. Dat lijkt me eigenlijk een beter idee dan helemaal geen hout. Wat we nu doen is slecht: alleen kappen en niet bijplanten.”

Heb jij wel eens een boom geplant?

“Ja, vroeger heb ik wel eens een eikel begraven en toen is er een boompje uit gegroeid maar die moesten we eruit trekken want er was geen ruimte in de tuin. Ik heb ook wel eens peren- of appelpitjes begraven maar daar is niets uitgekomen.” Voordat we verder op het onderwerp in kunnen gaan staat hij al op om me alle planten op de vensterbank te laten zien. “Dit zijn twee vleesetende planten; als er een insect inkomt dan klappen ze dicht, een mier bijvoorbeeld.”

Vind je dat niet zielig voor die mier?

“Nee, niet echt heel erg. Als een leeuw een zebra doodt vind jij dat vast ook zielig maar die leeuw moet ook eten. Alleen wat we doen met kalven vetmesten vind ik niet goed: als een baby zo snel zou groeien zou die binnen 6 maanden 60 kilo wegen. Dat vind ik wel zielig.”


Wat je wellicht ook interessant vindt..

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *