Groene Moslim van de Maand: Türkistan Çakır

10/02/2022

Türkistan is één van ons. Toen ik haar tijdens één van onze maandelijkse wandelingen ontmoette was ze hoogzwanger en liep ze moeilijk. Ze zei: “Deze wandelingen zijn mijn tijd voor mezelf. Het maakt niet uit hoe ver ik kan lopen, het is belangrijk voor mij om mee te wandelen en de natuur te ervaren met deze groep.” Daarna daagde ze me uit: “Zeg, als jij één van de bestuursleden bent, vertel dan eens, wat zijn jullie van plan om te gaan doen met het planten van bomen?” Ze vertelde me over haar pogingen om een plekje te bemachtigen in de boomplantcampagne voor nieuwgeborenen van de Gemeente Rotterdam voor haar eerste kind, hoe ze samenwerkte met internationale organisaties en hoe ze Groene Moslims zou kunnen ondersteunen met het organiseren van een boomplantdag. Op 10 november namen Türkistan en haar man hun kinderen Alpay van drie jaar en Alper van 40 dagen mee en maakten ze de boomplantdag mogelijk voor Groene Moslims. Ze is dan ook een meer dan terechte groene moslim van de maand! 

Türkistan, wij kennen jouw van je enthousiaste deelname aan de boomplantdag. Wanneer begon jouw liefde voor de natuur?

Van de week zag ik deze mooie quote: “Positieve resultaten uit het verleden bouwen vertrouwen voor de toekomst”.  Als klein meisje heb ik de positiviteit van de natuur mogen ervaren en deze neem ik tot de dag van vandaag met mij mee. Als klein kind woonde ik in een grote stad. Mijn familieleden woonden allemaal in een appartement, behalve mijn opa en zijn drie zoons. Zij hadden een grote tuin met zoete abrikozen, peren, pruimen, appel en kweeperen. We mochten in de bomen klimmen, maar moesten wel voorzichtig zijn, want het waren ook levende wezens.

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met Groene Moslims? En waarom zijn de wandelingen zo belangrijk voor je?

Naar mate ik ouder werd ging ik steeds meer op zoek naar mijn identiteit. Zo kwam ik uit bij de moslimstudentenvereniging (MSV) in Nijmegen. MSV Nijmegen nam vaak deel aan externe activiteiten, waaronder ook van de Groene Moslims. De wandelingen waren prachtig en ik had altijd boeiende gesprekken met mijn medewandelaars. Tijdens de wandelingen kwam ik tot diepere inzichten over de wijze woorden van onze lieve schepper.

Tijdens het lopen kwam het volgende vers in mijn gedachten:

“Hij is Degene Die de regen uit de hemel stuurt en Wij laten daarmee allerlei soorten plantengroei uit voortkomen, waaruit Wij groente laten voortkomen, en waaruit Wij volle aren voortbrengen. En uit de dadelpalm en zijn bloemschede komen trossen dadels voort, laag en dichtbij hangend, en tuinen met druiven, olijven en granaatappels, van gelijke en ongelijke soort. Kijk naar hun fruit als zij dat beginnen te dragen en de rijpheid daarvan. Waarlijk! In deze zaken zijn Tekenen voor de mensen die geloven” (Koran 6-99)

Tijdens de wandelingen in Zandvoort zag ik een schuim laagje op de zee, waarop een broeder mij aan het volgende vers herinnerde:

“Hij stuurt het water naar beneden uit de hemelen dat daarna in beddingen naar hun omvang stroomt en de stroom draagt het schuim weg wat op de oppervlakte ligt” (Koran 13-17)

Tijdens de herfst vielen de bladeren van de bomen en een zuster herinnerde mij het volgende stukje vers:

“En bij Hem zijn de sleutels van het onzichtbare, niemand kent die behalve Hij. Hij weet wat er op het land is en in de zee; er valt nog geen blad of Hij weet ervan” Koran 6-59

Dat zijn inderdaad prachtige verzen uit de Koran. Zijn er daarnaast ook nog andere overleveringen of verhalen die je inspireren of geraakt hebben?

Er was eens een geleerde die aan zijn leerlingen vroeg om de mooiste bloemen te plukken en deze aan hem cadeau te geven. Zijn leerlingen zochten daarop de bergen en bossen af en bezochten verschillende tuinen op zoek naar de mooiste bloemen. Er was een leerlingen die een slappe kamillebloem zag en deze meenam. Iedereen vroeg daarop verward waarom hij die bloem had meegenomen. Hij legde uit:  Ik hoorde alle bloemen Allah prijzen, daarom kon ik ze niet kon plukken, zodoende heb ik deze dode bloem meegenomen. Dat is voor mij ook de aanleiding geweest om mijn vrienden en kennissen te vragen om geen bloemen meer te geven aan mij. Zoals mijn opa mij ook herinnerde, het zijn levende wezens.

We weten dat je graag alleen en samen met je familie leuke natuur activiteiten doet, zoals wandelingen maken, bomen planten en buitenspelen. Wat zou je anderen adviseren die ook meer de natuur op willen zoeken?

Ik zoek meestal op Google Maps naar groene plekken die dicht bij mijn huis zijn. Zo heb ik laatst de Haterterse Overasseltse Vennen gevonden en bezocht. Op de Facebook pagina van Groene moslims gaf ik aan dat ik met een groep wil wandelen in Nijmegen. Via via heb ik drie prachtige zusters ontmoet, waarmee we nu samen wandelen. We hebben onze groep Greenfeet genoemd! Samen met hen heb ik  Mooikerheide, Heumersoord  en Millingenwaard bezocht. Ik ben nog steeds onder de indruk van deze mooie plekken. Dus zoek mensen op die graag mee willen wandelen. Stippel de wandelroute uit en ga ervoor!

Om het leuk te maken voor de kinderen kan je bijvoorbeeld samen bomen planten op de boomplantdagen, of de zaadjes van vruchten bewaren om deze te planten. Zo leer je samen over het groeiproces dat de planten doormaken, zodat zij daar enthousiast over kunnen raken en meer over willen leren.

Wat je wellicht ook interessant vindt..

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *