Groene Moslim van de Maand: Hadia Stanekzai

10/02/2022

Elke maand zetten we een bijzondere groene moslim in het zonnetje, deze maand is Hadia Stanekzai aan de beurt. Hadia omschrijft haarzelf in de eerste plaats, zoals ieder mens, als een cadeautje van Allah. Het leven ziet zij als een geschenk daarom pakt ze het iedere dag weer uit en in met vreugde en liefde. In haar dagelijkse leven houdt ze zich bezig met kinderen en opvoeding. Graag maakt ze daarnaast tijd vrij om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, kennis op te doen over geneeskrachtige planten en bloemen, te wildplukken en te experimenteren met het maken van haar eigen zalfjes en crèmes. En als je haar niet bezig ziet met een van deze dingen, tref je haar hoogstwaarschijnlijk verscholen achter een boek.

Wanneer ontdekte je dat de aarde zo bijzonder is?

Daar ga ik wat verder voor terug in de tijd. Toen ik ongeveer 3 jaar oud was en nog in Afghanistan woonde, hadden wij in onze tuin rozenstruiken waar ik graag wat hapjes van at. Nu jaren later zie ik dat dit al het begin van mijn weg was: inmiddels heb ik meer kennis opgedaan over de geneeskrachtige werkingen van planten en bloemen en weet ik hoe geneeskrachtig en voedzaam een roos is.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Duurzaamheid gaat voor mij over de omgang met de aarde. Ik geloof dat wij de aarde zijn. Ik heb het gevoel dat men denkt dat de aarde en de mensen apart zijn van elkaar, maar ik geloof dat we één zijn, of je daar van bewust ben of niet, ieder draagt op zijn eigen manier bij aan de aarde.

Ik kweek graag zaadjes waarvan men denkt dat het onmogelijk is in Nederland te laten ontkiemen. Ook houd ik ervan om het onmogelijke mogelijk te maken. We weten te weinig over de aarde en we houden ons te weinig bezig met het zelf ervaren en onderzoeken van de aarde.

Dit krijgt bij mij bijvoorbeeld praktisch vorm door het bedachtzaam besteden van mijn geld. Ik geloof dat geld energie is en dat wanneer je het uitgeeft je ergens energie in stopt. En waar je energie in stopt, dat groeit. Ook omgekeerd is het waar: wil je dat iets ophoudt te bestaan of groeien, of ben je het e niet mee eens, stop met geld/energie daaraan uit te geven. Zo besteed ik bijvoorbeeld liever mijn geld aan voeding waar ik weet dat het biologisch-dynamisch is of waarvan ik weet hoe het hele proces van zaad tot komkommer is verlopen. Zo precies ook voor dierlijke producten zoals melk, eieren, kaas en vlees, en andere voorwerpen, van meubels tot kleding.

Kan je iets vertellen over duurzaamheid vanuit islamitisch perspectief?

Ik sta vaak stil bij de vraag waarom ik geboren ben. Waarom heeft Allah ons met miljarden op aarde gezet? En wat is mijn taak en talent op deze aarde? Als ik kijk naar elke creatie van Allah, zie ik dat ieder van hen een taak te voldoen heeft in dit bestaan. Zo hebben bepaalde planten en bloemen onder andere de taak om de grond te reinigen en/of zijn ze geneeskrachtig voor mensen. De bijen hebben de taak om de bloemen te bestuiven en voor de mens honing voor de geneeskracht of voeding te brengen. Deze observaties van de natuur vind ik ook terug in de Koran.

Halal vlees eten is voor moslims belangrijk, maar vaak legt men de focus hierbij alleen op het slachten. Ik geloof juist dat het ook erg van belang is hoe het dier heeft geleefd en wat het binnen heeft gekregen. Ook hierin is de islam een bron voor een duurzame levensstijl.

Vanuit islamitisch perspectief leren we de dood voor ogen te hebben, want elke seconde zou onze laatste kunnen zijn. Dit maakt dat ik nadenk over hoe ik de aarde wil achterlaten als ik dood ga.

Wat hoop ik voor de toekomst op het gebied van duurzaamheid?

Mijn hoop is om uiteindelijk geheel zelfvoorzienend te zijn. Om heel veel dingen zelf te kunnen en uiteindelijk een boerderij te bezitten waar ik mijn eigen dieren, planten, regenwater en vrije energie kan realiseren. Om geheel in de natuur te leven en mensen te kunnen genezen als natuurgenezeres.  “Be the change that you wish to see in the world”.

Wat je wellicht ook interessant vindt..

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *